Go to aakp.no
A PROGRAM IN

Fra båt til bord: Marin Onboarding ga helhetlig innblikk i næringen

01. oktober gikk Marin Onboarding av stabelen for aller første gang, i regi av NCE Blue Legasea. Arrangementet samlet deltakere fra ulike deler av næringen til en dag fylt med læring, nettverk og praktiske eksempler fra hele den marine og biomarine verdikjeden.

Blue Legasea
4Y2A5763.jpg

Gjennom programmet fulgte deltakerne fisken «fra A til Å». Aktører fra de ulike delene av verdikjeden bidro med faglig tyngde og erfaringsdeling, mens Atlanterhavsparken satte en flott ramme rundt dagen med gode fasiliteter og smakfull servering. Deltakerne fikk se landindustrien på nært hold med bedriftsbesøk til Brødrene Sperre avslutningsvis. 

Faglig sterkt program med innledere fra regionen

Prosjektleder Silje Bjørke åpnet dagen, før klyngeleder Wenche Uksnøy ga en innføring i hva en klynge er – og hva som gjør den marine klyngen på Sunnmøre så spesiell. Deretter fulgte Eivind Hestvik Brækkan fra Norges Sjømatråd med en presentasjon av markedsutsiktene for norsk sjømat i 2025.

Videre tok Mats Grimstad fra Nordnesgruppen deltakerne inn i fiskerienes praksis og fangstteknologi, før Bjørnar André Vik fra Optimar demonstrerte hva moderne utstyrsteknologi muliggjør i havgående fabrikker. Kyrre Dale, ny administrerende direktør i Surofi, belyste salglagenes rolle i verdikjeden, mens Lene Risbakk fra DSM Firmenich viste hvordan råvarer fra havet kan brukes som ingredienser innen helse, velvære og smak. Før lunsj presenterte Margareth Kjerstad fra C Food Norway hvordan de jobber for å utnytte hele fisken – med både forklaring, visning og smaksprøver, inkludert hermetisert torskelever.

4Y2A5695.jpg
Margareth Kjerstad, R&D Manager hos C Food Norway.
«Marin Onboarding med NCE Blue Legasea ga verdifull innsikt i fiskerinæringen og det store potensialet som ligger i utnyttelse av restråstoff,» fortalte Filip Fleicher, salgstrainee hos Optimar og nyutdannet ved NTNU i Ålesund.
ff.jpg
Filip Fleicher, Salgstrainee hos Optimar

Rederiperspektiver og bedriftsbesøk

Etter lunsj fikk deltakerne høre to rederiperspektiver – først fra Nils-Ove Giskegjerde i Ramoen, og deretter salg- og markedsinnsikt fra Jon Hallvard Roaldsnes i Nordic Wildfish Sales.

Da det faglige opplegget på Atlanterhavsparken var ferdig, gikk turen videre til Brødrene Sperre. Her ga Inger Marie Sperre en presentasjon av selskapets rolle i verdikjeden, før deltakerne ble tatt med på en grundig omvisning gjennom mottak, fabrikk og fryselager.

4Y2A5846.jpg
Bedriftsbesøk til Brødrene Sperre


bsb.jpg
Bedriftsbesøk hos Brødrene Sperre, med omvisning i fabrikken.


«Jeg har vært i Møreforsking i ett år, men har ikke hatt så mye kjennskap til hele næringen fra før. Det å få se prosessen fra fiskeri til ferdig produkt var utrolig verdifullt,» fortalte Inger Bye fra Møreforsking.

Tilbakemeldingene fra deltakerne var tydelige: Marin Onboarding traff et behov. Mange uttrykte at det er lett å bli oppslukt i egen fagbakgrunn, og at dagen ga både nye perspektiver og helhetlig forståelse.

Se alle bildene fra Marin Onboarding her

Med en vellykket oppstart ligger alt til rette for at Marin Onboarding skal bli et fast innslag fremover og at enda flere blir med på reisen gjennom den marine verdikjeden – fra hav til bord

fellesbedriftbesøk.jpg
Bedriftsbesøk, med foredrag fra Inger Marie Sperre.