Framtidig kompetanse- og rekrutteringsbehov i sjømatnæringen
Sjømatnæringen er en av få næringer med potensial til å øke eksportinntektene til Norge. Tilgang til etterspurt kompetanse er av vesentlig betydning. Næringen har imidlertid til dels store utfordringer med å dekke inn nåværende kompetansebehov.
![IMG_4847.jpg](/prod_images/doc_9503_2.png?oid=D681AC28593145A29FF074BE1C5F28A9&maxwidth=700&format=jpg&encoder=freeimage)
Foto: Marius Fiskum (t.v.) / Grethe Hillersøy (t.h.). copy; Norges Sjømatråd.
Sjømatnæringen trenger mer arbeidskraft
Ett av to selskap opplever i dag rekrutteringsproblemer. Etterspørselen etter kompetanse virker heller ikke å avta i årene som kommer. De framtidige kompetansebehovene i sjømatnæringen spenner mange fagfelt over alle utdanningsnivå.
Flere typer kompetanse
Behovet for lederkompetanse er særlig fremtredende. Det samme er behovet for å rekruttere prosess- og maskinoperatører og kandidater til primærnæringsyrker, som fiskere og havbruksarbeidere. Sjømatnæringen er dessuten mangfoldig, noe som kommer klart fram i ulike kompetanse- og rekrutteringsbehov mellom sektorene fiskeri, havbruk, foredlingsindustri og rene salgsselskap (inkl. eksportører). Det viser en fersk rapport fra FHF-prosjektet Framtidig kompetansebehov i norsk sjømatnæring (FHF-prosjekt 901711) som er gjennomført av Møreforsking, NCE Blue Legasea og ÅKP.
Les hele rapporten her: Framtidig kompetanse- og rekrutteringsbehov i sjømatnæringen