Go to aakp.no
A PROGRAM IN

Fikk nettverk, ny kunnskap og lærte å tenke annerledes

Ordet sirkulærøkonomi føles fortsatt litt fremmed for mange. Vi har spurt tidligere deltakere av sirkulærøkonomiprogrammet som klyngene våre tilbyr til høsten om hva de fikk ut av deltakelsen.

Blue Legasea
tidligere deltakere collage.jpg

Deltakerne som uttaler seg her deltok på NCE Seafood Innovation sitt sirkulærøkonomiprogram i 2022.

Edgar Skjervold, CEO i Nutrimar sier at han var ute etter tre ting gjennom å være med i programmet:

Edgar.png
Edgar Skjervold.
— For det første var det viktig for meg å forstå hva sirkulære forretningsmodeller innebærer. For det andre ville jeg vite hvordan jeg kan bruke sirkulære forretningsmodeller i egen virksomhet. Og for det tredje ønsket jeg nettverksbygging med andre som står overfor lignende utfordringer. Jeg vil si at jeg fikk alle tre tingene gjennom å delta.

Skjervold legger i tillegg vekt på at han fikk innsikt gjennom hvordan andre løser sirkularitet i sine bedrifter.

— Jeg har fått økt forståelse for hvordan andre aktører bygger sirkulære forretningsmodeller og de barrierer en må overkomme for å etablere slike forretningsmodeller. Dette er kunnskap jeg tar med meg inn i strategidiskusjoner om hvordan vi bygger fremtidens modeller. 

Vil bruke kunnskapen til å se muligheter


Også for Siri Lohne, CFO i Bolaks, var deltakelsen i sirkulærøkonomiprogrammet positiv. 

Siri.png
Siri Lohne.
— For meg har dette vært en fantastisk samling med mye spennende mennesker, masse gode diskusjoner, og veldig mye kunnskap fra ulike perspektiver innenfor sjømatnæringen. Jeg har lært mye nytt, og det faglige nivået har vært kjempebra.  

I likhet med andre legger hun vekt på at hun vil bruke kunnskapen videre.

— Dette er kunnskap som jeg vil ta med tilbake, og jeg ser det som en stor fordel å bruke denne kunnskapen til å kunne se muligheter og vurdere prosjekter i et nytt lys. I tillegg har jeg blitt kjent med mye folk i ulike deler av verdikjeden som jeg ønsker å holde kontakt med videre. 

Nettopp det med et utvidet nettverk er noe flere legger vekt på. Jostein Iversen, Global Sustainability Advisor i Grieg Seafood, sier: 

Jostein.png
Jostein Iversen.
— Først og fremst så har jeg fått et godt nettverk, jeg har blitt kjent med mange personer som stiller samme spørsmål som meg og har fått masse gode idéer som jeg vil ta med meg videre til Grieg Seafood. Vi jobber med sirkulærøkonomi-problemstillinger knyttet til plast, slam og ensilasje, for å nevne noe. En ting som er tydelig er at dette er noe vi må ha langtidshorisont på. Det er masse forskning og innovasjon som trengs, men også veldig mange samarbeidsgrunnlag som må defineres. Dette programmet har gitt oss god innsikt i hva som trengs videre. 

Bruke andre verdikjede

Ronja Gabrielsen, Raw Material Quality and Sustainability Analyst i BioMar, legger vekt på at programmet lærte henne mer om hvordan man kan bruke kunnskap fra andre verdikjeder. 

— Først og fremst har jeg lært mer om sirkulærøkonomi og om hvordan man kan bruke dette som verktøy for å få til nye forretningsmodeller. Men jeg har også fått mer kunnskap om andre verdikjeder og sett hvordan muligheter i vår verdikjede kan genereres til andre. Det nettverket jeg har fått gjennom programmet har vært av stor verdi for å forstå utforinger andre sitter på og se hvilke utfordringer næringen sammen sitter på, og må løse i fellesskap. Jeg ønsker å ta denne kunnskapen med tilbake og se hvordan vi kan bli bedre på sirkulære løsninger. 

Bård Sekkingstad, CEO i Sekkingstad, påpeker at man lærer mye av andre deltakere.

— Faglig sett har jeg lært mer om hva sirkulærøkonomi er, men mest av alt har jeg knyttet nettverk med folk som har lyst til å få til det samme som meg og som tenker annerledes. Jeg har lært mye av de andre deltagerne. Den største bøygen er ofte å få folk med på det forretningsmessige og jeg tror jeg har lært mer om hvordan jeg skal gå frem for å få andre med på utvikling av sirkulære forretningsmodeller. Jeg har veldig tro på at vi skal få det til.