Sammen for Grønn Vekst: Hever Bærekraftsnivået i Regionen
Gjennom kompetanseprosjektet LCA Møre og Romsdal, samarbeider NCE Blue Legasea og GCE Blue Maritime med flere om å gjøre livsløpsanalyser og bærekraftsstandarder mer tilgjengelig for bedrifter. Nye krav fra EU, ISO-standarder og bærekraftsdirektiver gjør det stadig mer krevende å navigere i bærekraftslandskapet. Prosjektet samler og klargjør råd og verktøy som bedrifter trenger for å møte morgendagens krav til bærekraft, og skaper muligheter for sirkulære løsninger og grønn vekst.
Foto: Næringsforeningen
Dersom en enkeltbedrift skal få gjort LCA analyser i dag, er det langt og hente og lenge og vente. Det er få miljøer som tilbyr denne kompetansen, og der det tilbys er det som oftest oppstykket mellom ulike målemodeller og standarder. Det er nødvendig å få dette samlet, sett i sammenheng med vårt næringsliv, og å bygge denne kompetansen her. Det å få en overføringseffekt er også viktig; når noen i en bransje har gjort et godt stykke arbeid, må flere kunne lære av det og relatere det til sin bedrift.
Prosjekt LCA Møre og Romsdal
Kompetanseprogrammet som utvikles kan legges inn som moduler i studier; det kan gjenomføres som kurs for næringslivet, eller som egne fag i etter- og videreutdanning. Mulighetene er mange, kompetansen trengs på alle nivå. Dette ser også Fylkeskommunen som har støttet dette prosjektet med 400.000,-.
Det er ingen ringere enn Annik Magerholm Fet som skal være prosjektkoordinator i prosjektet LCA M&R. Hennes doktorgrad om bærekraft ble skrevet lenge før alle andre snakket om det på 90-tallet. Siden har hun utviklet modellen Capsem-modellen for å forstå og systematisere bærekraft i hver enkelt bedrift som en del av helheten, skrevet lærebøker om temaet, og vært tett på i utviklingen av fagfeltet på mange måter. Etter at hun nå har gått av som viserektor på NTNU, har hun fått tid til å jobbe mer med temaet igjen, og gjør dette gjennom sitt firma Capsem Consult.
En av landets fremste på bærekraft
—Annik er en av landets fremste kapasiteter på bærekraft både i næringslivet og ellers. Hun har jobbet tett med industrien i vårt område over flere tiår, og kjenner næringslivet godt. Det kunne derfor ikke vært en bedre skipper på denne skuta, og vi vet at dette vil blir praktisk og nyttig for bedriftene å ta i bruk, sier Heidi Nakken. administerende direktør i Næringsforeningen, som er prosjektleder for prosjektet.
Vi i NCE Blue Legasea og GCE Blue Maritime er stolte av å være partnere i prosjektet sammen med Næringsforeningen, iKuben i Molde, GATH og Plusslab. I tillegg bidrar utdannings- og forskningsinstitusjoner som Fagskolen, NTNU, HiMolde og HiVolda, som sørger for viktig akademisk støtte og kompetanseutvikling.
Bredt samarbeid Det er en stor styrke for prosjektet at vi samarbeider bredt mellom klyngene og miljøene i hele regionen for å ta med relevante bedrifter til prosjektet. Det er vesentlig å få med en bredde av ulike bedrifter og bransjer for at det verktøyet og kunnskapen til slutt skal være relevant for flest mulig.
Prosjektperioden er 2024-2025, og det vektlegges å måle effekten av LCA-kompetanseprogrammet underveis og finne en benchmark for ulike bransjer. Slik kan ulike bedrifter relatere dette til seg og sin bedrift, for å enklere vite hva som gjelder av krav, standarder, lovverk og se tidslinjene for hva som kommer når.
Vil din bedrift være med? Nå er prosjektet i den fasen at vi samler ulike bedrifter og bransjer, så om din bedrift har lyst til å være med og øke sin kompetanse, ta kontakt med din klyngeleder eller Annik Magerholm Fet.
Hva bidrar kompetanseprosjektet til? Prosjektet skal gi hjelp til å svare ut kompleksiteten i kommende offentlige og internasjonale reguleringer der det stilles krav til bruk av LCA-metodikk, eksempelvis E-LCA, S-LCA, LCC, LCSA og Transition LCA som del av LCM. De som ikke følger tråden, og ser likheten og ulikheten i alle disse forkortelsene, er ikke alene. Målet er at dette prosjektet skal bidra til å gjøre alt dette mye klarere.
Hva skal det brukes til?
Resultatet av prosjektet skal være et kunnskapsgrunnlag som kan brukes på alle nivåer, fra kurs til fagmoduler i akademia. Utdanningsinstitusjoner, næringsliv og offentlig sektor kan skaffe seg tilgang til livsløpsdata for å dokumentere underlagsinformasjon for EPD'er og andre miljømerkeordninger. Det blir da mye kortere vei til å utvikle Digitale Produkt Pass (DPP) og benytte resultater for LCA allerede i designfasen av produktutviklingen i tråd med det nye ECO-design direktivet og bærekraftige produkter-loven som kom i juni. Kunnskapsgrunnlaget gjør det også enklere for næringslivet å delta inn i fykets store satsing på Grønne industriløft, industriell symbiose og sirkulære løsninger.
—Dette er kunnskap og kompetanse som vi trenger her i vår region. Vi gleder oss til å sette i gang, og tror dette vil bli svært nyttig for bedriftene våre, sier Annik Fet.